Jag fick igår på ledarskapsforum flera frågor gällande mental träning för idrottare. Vad är det? Vad innebär det? Behövs det? R det också något för lagidrotter? Kan det vara något för näringslivet? Märkte att det finns behov och intresse för mera information. Varsågod!
Mental träning hjälper dig att förbättra din mental styrka och gör det möjligt att du kan prestera som bäst när det gäller som mest (i klartext: i tävlingen och inte i träningen). Här följer en tio topp lista som visar hur mental träning påverkar dina prestationer ytterst positivt:
1. Förbättra din koncentrationsförmåga och lär dig hantera störningsmoment bättre. Mental träning hjälper idrottaren att hålla fokus på nuet (istället för att oroa sig för vad komma skall).
2. Utveckla ditt självförtroende och övervinna dina självtvivel. Självtvivel är alltid en indikator för dåligt självförtroende. Självförtroendet påverkar också många andra mentala faktorer och är därför något som huvudingrediensen i den mentala träningen.
3. Förbättra din förmåga att klara av misstag. Att kunna kontrollera sina känslor är en förutsättning för att kunna lyckas inom toppidrotten,
4. Hitta ditt rätta energinivå för din sport. Du behöver hitta den optimala balansen mellan att vara taggad och övertaggad.
5. Hjälpa att utveckla kommunikationsförmågan och sammanhållningen i ett team. Ju bättre ett team arbetar som en sammansvetsad enhet ju bättre blir resultaten för samtliga inblandade.
6. Lär dig att bygga upp positive målbilder och hantera ångest och rädslor. Om man vill lyckas måste man vara bered att lämna sin komfortzon. Mental träning är en utmärkt hjälp för att öva sig att utöka sin komfortzon.
7. Bli medveten om vad som egentligen motiverar dig för att satsa så mycket tid och energi på din idrott. Tyvärr finns det en hel idrottare som tränar och tävlar för att göra någon annan (t.ex. föräldrar, tränare) glad. Mental träning hjälper att hitta den inre, äkta och sunda motivationen.
8. Utveckla ett sunt självförtroende efter en skada. Kroppen kan vara helt återhämtat efter en skada men du vågar inte riktigt lite på att kroppen verkligen håller för tävlingsbelastningar. Du får hjälp att besegra dina självtvivel efter en skada och hålla borta ångesten för en ny skada.
9. Lär dig strategier för viktiga tävlingar. Att visualisera olika situationer som kan uppstå under en tävling hör till kärnan i den mentala träningen. Din mentala coach lär dig att visualisera på rätt sätt.
10. Lär dig att tävla i “flowet”. Det är omöjligt att komma in i det önskade “flow” I varje tävling men det finns mentala verktyg som hjälper dig att du hamnar oftare (än andra) dit.
Mina adepter oavsett om junior eller proffsidrottare i världsklass satsar oerhört mycket för att nå toppresultat. Därför är de mycket angelägna om att ständigt förbättra sin mentala styrka med hjälp av mental träning.
Här kan du anmäla dig för en universitetskurs i mental träning
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar