måndag 24 augusti 2009

Nu börjar högsäsongen för jogging och löpning


Med de lite svalare temperaturerna börjar den bästa tiden på året för att gå ut på länk och jogga. Du upplever naturens långsamma förvandling från sommaren till vintern från första parkett. Jogging respektive löpning är en av de bästa (och dessutom billigaste) motionsformer som finns och som kan utövas i princip var som helst. Här kommer några intressanta fakta om löpningen:

Runner’s High
När du joggar frisätter kroppen endorfiner som ger dig en euforisk känsla. Vissa kallar det också för att bli ”endorfinhög”

Springa på asfalt är inte skadligt
Tack vare de moderna löpskorna är det inget problem längre att springa på asfalt och därmed ofarligt för lederna.

TräningsvärkDet går inte (som många tror) att träna bort träningsvärk. Träningsvärk uppstår genom små bristningar i muskulaturen. Ett varmt bad, proteinrik kost och en till två dagar vila gör underverk.

Löpning är en sund belastning för kroppen
Vår kropp är skapat för att löpa. Våra förfäder sprang mellan 10 och 15 km varje dag för att jaga och leta efter mat.

90 minuter klarar man utan energitillförsel
Det är en myt att man behöver äta extra energi under en joggingtur. Först när man är längre ute än 90 minuter är det nödvändigt att tillföra kroppen energi. Banan är speciellt lämpat som energileverant.

5 kommentarer:

New Balance sa...

Ajaj, den där asfalten är nog besvärlig! Skorna måste nog vara superbra för att man ska klara av att springa på asfalt utan att bli sjuk i lederna. Var hittar man sådana skor? Inte hos mig i varjefall :)
Annars håller jag med. Joggning är en effektiv motionsform!

Maria sa...

Oh yes, snart är det ÄNTLIGEN september; bästa månaden på hela året! Finns inget härligare än kvällslänkki i klar, hög luft, doften av kornfälten och dimman som kommer smygande. Man blir som ny i både kropp och själ.

Christoph Treier sa...

Annars är just New Balance löpskorna kända för att vara speciellt bra för att löpa på asfalt...Hmmmm

New Balance sa...

Jasså ja. Det var intressant att höra om skorna. Men tydligen ska det alltid finnas de där undantagen som bekräftar regeln ;)

Malenami sa...

Hej!
Tack igen för ett inspirerande inlägg! Håller med, det finns inget bättre än en tidig morgon länk, sätter sprätt på dagen! Som Alexander Stubb skrev i hans kolumn i Bluewings "..I firmly believe that one hour of exercise gives you two hours of extra energy per day. Your mind needs your body and your body needs your mind..."
Jag lånade lite av inlägget och länkade till dig!

MVH. Malenami