onsdag 2 januari 2013

Finns ännu mycket att hämta för fotbollspelare med hjälp av specifikt styrketräning

Målmedveten styrketräning minskar risken för skador för fotbollspelare avsevärt. När man vet vad skadorna kostar ligaföreningarna i pengar förstår man inte varför det inte satsas mera på styrketräningen. Men utöver det bidrar en vältränad muskulatur till ett bättre prestationsnivå. Spelaren blir snabbare, hoppar högre och blir stabilare i kampen man mot man.


Det är omöjligt att få ut en optimal effekt av styrketräningen med enbart stabiliseringsövningar och träning med kraftmaskiner. Det behövs övningar med skivstången och fria vikter.

Många tränare drar sig för det dels på grund av att de har för lite kunskaper om de olika mycket komplexa lyfttekniken och dels på grund av dem är rädda för att fotbollspelarna blir för muskulösa och skulle därmed bli långsammare och mindre uthålliga. Rädslan för det är helt obefogad. Det är fysiologiskt sett omöjligt att gå upp i vikt på kort tid på grund av musklerna skulle växa så mycket. Det behövs en intensiv och tidskrävande ”kroppsbyggare” styrketräning för att framkalla en hypertrofieffekt. Gällande snabbheten behöver man inte heller oroa sig för. En ökning av muskelmassa och maximalstyrkan går hand i hand med en förbättrad snabbhet. Korrekt styrketräning leder till många kännbara fysiska förbättringar i konditionsfaktorer som är avgörande i fotbollen. Då vore ännu det med uthålligheten. Rugbyspelare (som till exempel Eric Habana) är bästa beviset att styrketräning och muskulösa kroppar inte är ett hinder för en utmärkt specifik uthållighet under 90 – 120 minuter.



Literatur:

1. Zawieja, M. (2008), Leistungsreserve Hanteltraining. Münster: Philippka

2. Wirth, K. (2007), Trainingshäufigkeit beim Hypertrophietraining, Köln: Sport und Buch Strauß

3. Schmidtbleicher, D. (1981), Maximalkraft und Bewegungsschnelligkeit, Bad Homburg: Limpert

4. Hoffman, Jr., J. et. al. (2004), Comparison of Olympic Vs. Traditional Power Lifting Training Programs in Football Players. In: Journal of strength and conditioning research, Bd. 18. S. 129–135

5. Schmidtbleicher, D. (2003), Motorische Eigenschaft Kraft: Struktur, Komponenten, Anpassungserscheinungen, Trainingsmethoden und Periodisierung. In: W. Fritsch (Hrsg.), Rudern – erfahren, erkunden, erforschen, S. 15–40. Gießen: Sport Media Verlag





Inga kommentarer: