Årligen går vi miste om uppskattningsvis 26 miljoner dagsverken i Finland på grund av mentala problem. En utveckling av arbetslivet är därför i allra högsta grad en fråga om mental hälsa, anser Pekka Sauri som är ordförande för Centralförbundet för mental hälsa.
En viktig faktor för att orka i arbetet är motivationen. Ett centralt symptom i depressioner är att motivationen saknas, säger Sauri.
Och då det gäller att upprätthålla motivationen har ledarskapet en stor roll. Beroende på hur bra eller dåligt ledarskapet är påverkas de anställdas motivation.
Ledarskap är i en nyckelroll också då det gäller att skapa och upprätthålla ett bra arbetsklimat och en bra arbetsgemenskap.
Professor Matti Ylikoski vid Arbetshälsoinstitutet är speciellt oroad över de 30-40-åringar som blir sjukpensionerade på grund av psykiska skäl. En annan grupp som ger upphov till oro är 50-60-åringar som drabbas av så allvarliga sjukdomar i rörelseapparaten att de tvingas gå i sjukpension.
Ledarskapet borde enligt Ylikoski ändras så att det inte bara skulle gå ut på att stirra sig blind på siffror utan snarare koncentrera sig på att stöda medarbetarna.
I Finland präglas arbetslivet av brådska, säger professorn. I de övriga nordiska länderna däremot är det kännetecknade en kultur där man värnar om de anställda.
tisdag 14 april 2009
I Finland präglas arbetslivet av brådska istället för att värna om de anställda
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar