onsdag 21 april 2010

I vilken ålder skall man börja med mental träning?


Regelbundet får jag frågan i vilken ålder man kan börja träna mentalt. Nyligen frågade en mamma till en tio år gammal flicka om hjälp. Dottern verkar ha dåligt självförtroende och låter därför andra göra ”jobbet” i laget och ser själv ganska rädd ut.
Det finns ingen åldersgräns för att börja träna mentalt men det är förstås alltid avgörande hur man introducerar och genomför den mentala träningen med barn.
Metoden måste anpassas till åldern. Gällande ovanstående tioåringen kunde man fråga henne med vilka förväntningar hon går in i matchen. Har hon som mål att skjuta mål och att göra allt rätt på plan då sätter hon mycket hög press på sig själv. Med hjälp av den mentala träningen kan man lära flickan att starta i matchen med realistiska men ändå positiva förväntningar. Varje gång när hon lyckas med något så stärks hennes självförtroende en smula. Startar hon däremot i matchen med kravet att skjuta mål så minskar självförtroendet med varje match som inte lyckas skjuta mål. Till sist vågar hon inte ens längre slå en enkel passning av rädsla att misslyckas.
Mental träning ger barn också strategier som hjälper dem att hålla självförtroendet uppe även efter sämre prestationer. De förstår att man inte blir till en ”loser” eller att man är dålig när man gör misstag. Mental träning lär barnen att inte bedöma sig själv och andra på basen av prestationer.
Sen får man inte glömma att barnen hare stor nytta av alla mentala tekniken också i skolan. Det är en stor fördel när ett barn har ett fungerande verktyg för att förbättra sin fokuseringsförmåga.
Svaret på frågan i rubriken är enkelt. Man kan egentligen inte börja för tidigt med mental träning för barn så länge man anpassar metodiken till barnens ålder. Och det gäller att komma ihåg att mental träning visserligen förbättrar barnens idrottsprestationer men främst stärker det barnens sociala och emotionella intelligens på ett lekfullt sätt som barnen har nytta av för resten av livet.

Inga kommentarer: