tisdag 29 april 2008

Vinnarskalle

Nyligen fick jag en specialbeställning på en föreläsning. Rubriken lydde ”Vinnarskalle”. Det var en mycket intressant utmaning att skriva en föreläsning runt detta ämne. Med facit i handen kan jag säga att en så kallat vinnarskalle definitivt inte tillhör de människor man skulle vilja tillbringa tiden på en ensam ö tillsammans med. Vad är det som utmärker en vinnarskalle?
En vinnarskalle förfogar över en utomordentlig egenmotivation. Det behövs ingen tränare, coach, styrelse eller sponsor som måste motivera en vinnarskalle. Vinnarskallen sätter egna väldigt ambitiösa mål upp och vågar kommunicera ut dessa mål till medierna och fansen. En vinnarskalle utmärker sig också genom att hålla fast vid sina målsättningar trots eventuella motgångar under förberedelseperioden. Det är ingen självklarhet som det följande exempel av en skidåkare som inte förfogar över denna omtalade vinnarskalle visar: Tolv månader inför världsmästerskapet gick han ut med att det finns endast ett mål, och det är att vinna guld. När det var sex månader kvar relaterade han sitt mål lite: han vill vinna en vm-medalj. Ju närmare världsmästerskapet kom ju försiktigare blev skidåkaren. Två månader före vm tävlingen berättade han att han är nöjd om han kommer bland de tio bästa, med två veckor kvar tyckte han att det skulle vara en fin framgång att komma som bästa finländare i mål. Två dagar före starten sade han i en intervju att han ser det som en stor ära att få representera Finland vid världsmästerskapet. Han mål sjönk alltså inom ett år från att bli världsmästare till att vara stolt över att överhuvudtaget få delta i vm. Onödigt att nämna att han placera sig långt back i resultatlistan. En vinnarskalle fungerar annorlunda…

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det skulle givetvis vara intressant att veta hur ditt föredrag var, hur en vinnarskalle beskrevs av dig. Jag får en känsla av att en vinnarskalle är en oerhört egocentrisk personlighet, nästan smått narcissistisk enligt det du nu beskriver. Är det så? Kan man inte vara s.k. vinnarskalle utan att vara egocentrisk? Räcker det inte med ett djävlar anamma och motivation av högre rang? det borde ju finnas en glädje med i det hela någonstans. Annars så är ju begreppet vinnarskalle i det närmaste enbart negativt och inte något man vill tänka sig att vara överhuvudtaget. Nog finns det väl olika schatteringar i sammanhanget, eller....?Nog måste det väl ändå vara så att det finns vinnarskallar som är helt centrerade på att vinna, att nå sitt mål också med hjälp av coach och tränare och som inte är så förbenat egocentriska som jag tycker att du beskriver det hela.

Christoph Treier sa...

Hej Jarl,
jag förstår dina funderingar och jag är helt överens med dig att min beskrivning av en vinnarskalle inte låter speciellt bra. Jag måste kanske precisera lite att föreläsningen gällde uttryckligen en vinnarskalle och inte en winnertyp. Skulle jag få beskriva en winnertyp då skulle det bli betydligt trevligare läsning. I och för sig behöver också en winnertyp ha vissa egoistiska drag annars skulle winnertypen aldrig kunna vinna. Men angående vinnarskallen håller jag nog fast vid min åsikt. Jag har haft "nöjet" att få jobba mentalt med några vinnarskallar. De är verkligen inte lätta att ha att göra med på grund av de är så egocentriska. Jag tror inte heller att det är en tillfällighet att de flesta av dem är single. Visst tar träningen mycket tid men det är inte hela förklaringen för att de lever ensam. Ser man prestationsmässigt på en riktig vinnarskalle så är det inte alls negativt men som mänskligt sett föredrar jag att hålla en vinnarskalle långt ifrån mig. Då är en winnertyp mycket trevligare att ha att göra med. Och ibland så vinnar de ju också...

Anonym sa...

så du menar att det är skillnad på vinnarskalle och vinnartyp?
begreppet vinnarskalle används ju om många välkända idrottskvinnor och män, bl.a. Charlotte Kalla, Stefan Edberg osv.
Är det så att de egentligen är vinnartyper och inte vinnarskallar.
förr så använde man ordet läshuvud då någon var genial, men i nutid så använder man också vinnarskalle om läshuvud. Personligen tror jag att ordet vinnarskalle är ett ord som inte borde användas eftersom det får en så negativ klang p.g.a det maniska draget som en typisk vinnarskalle har.Skulle vara intressant om några flera också gav sin syn på begreppet, ordet.

Christoph Treier sa...

Jag håller helt med dig. Ordet "vinnarskalle" används oftast i fel samband. Jag tror de flesta som skriver eller talar om vinnarskalle menar egentligen vinnartyp. Uttrycket vinnarskalle skapades av Tommy Söderberg för att just beskriva det egocentriska, osociala beteende av en toppidrottare som saknar självinsikt och däför hittar felet alltid hos andra än sig själv.

Anonym sa...

Tack för din kommentar!
Jag förstår fullständigt att ordet vinnarskalle har fått så stor betydelse nu när jag fick veta att det är f.d. förbundskapten Tommy Söderberg som har "myntat" det.
Han var ju karismatisk som få och då får ord lätt "vingar" och kan bli fel överförda till en annan betydelse i andra sammanhang.
Det intressanta i sammanhanget är om vinnarskallarna vinner oftare än vinnartyperna.
Vet du något om detta?