onsdag 16 juli 2008

Snart dags för frimärksutgivning


På lördag en 26 juli ger Posten Åland ut ett nytt frimärke. Det är ett frimärke som jag är stolt över eftersom jag får vara med på det. Det är definitivt inte alla förunnat att få vara med på ett frimärke. Det är tyvärr osäkert om jag kan vara med på själva utgivningen den 26 juli. Lite synd eftersom man lugnt kan påstå att det är en sak som händer bara en gång i ens liv. Nu undrar säkert många med all rätt: Hur kommer det sig att Christoph får vara med på ett officiellt frimärke som Posten Åland ger ut. Förklaringen hittar du i Postens pressmeddelande:

Rallyförare visar upp sin bild av Åland
Marcus Grönholm är den finlandssvenske rallyföraren som efter en lång karriär och med två världsmästerskapssegrar i bagaget i höstas bestämde sig för att avsluta sin karriär. För Posten Åland har han utformat årets frimärke Mitt Åland.
Marcus Grönholm inledde sin rallykarriär 1987 och i Finlandsrallyt 1998 gjorde han en otrolig prestation och fick som 31-åring sitt stora genombrott och därmed också ett kontrakt med Peugeot. År 2000 tog Marcus sin första världsmästerskapsseger och upprepade den bragden 2002. Men 2007 bestämde han sig för att avsluta sin rallykarriär.
Marcus har besökt Åland ett flertal gånger, de flesta sommartid tillsammans med familjen. Minnena är många men som van bilförare lyfter han gärna fram den röda asfalten och de röda grusvägarna.
- Vägarna var faktiskt det första som jag fastnade för på Åland. De gjorde verkligen ett speciellt intryck och är trevliga att köra på, säger Marcus.
En tydlig Ålandskoppling är också Marcus mentala och fysiska tränare Christoph Treier. Christoph, ursprungligen från Schweiz, bodde tidigare på Åland och Marcus besökte gärna honom.
Frimärket föreställer en slingrig grusväg med röd granit, en vanlig syn för den som färdas på åländska småvägar. På höger sida av frimärket avbildas Marcus Grönholms och Christoph Treiers profiler i grönt och ljusblått. I och med frimärket kan Posten presentera en stor nyhet: På frimärket har åländsk, röd granit bränts fast! Den skrovliga grusytan känns tydligt på frimärket och gör det unikt. Det är tryckeriet Österreichische Staatsdruckerei som har möjliggjort den röda graniten på frimärket. Men graniten skickades till Österrike från Åland och är garanterat äkta!

Utgivningsdatum 26.7.2008
Upplaga 200 000
Valör Världen (0,90 €)
Pris FDC 1,40 €
Du kan beställa frimärken och andra samlarprodukter i Postens webbshop på http://www.posten.ax/

Inga kommentarer: