söndag 5 april 2009

Inte alltid så lätt...

Arbetet som mental coach är något av det intressantaste man kan tänka sig om man bryr sig om människor och har en passion för beteendeforskning och psykologi. Dessutom får man träffa massor intressanta personligheter som man annars bara skulle få se på tv.
När man arbetar med toppidrottare får man dock inte bara uppleva framgångar och roliga saker utan måste kunna hantera minst lika många motgångar och annars svåra situationer. Det är en stor utmaning att hitta de rätta orden när man diskuterar med en målvakt som för några timmar sen har släppt in fem mål (så många som aldrig förr i hans karriär) i en mycket viktig match. Det som måste byggas upp i en sådan situation är först och främst självförtroendet men i en ådan situation är man av förståeliga skäl inte speciellt mottaglig för sådant snack. Och ändå är det mycket viktigt att kunna bearbeta det som har hänt snabbast möjligt och kunna sätta fokus på nästa match som spelas redan på onsdag.
Samma sak gäller för Jari-Matti Latvala som i fredags har varit med om hans värsta olycka sen han kör rally. Under VM-rallyt i Portugal gjorde han ett misstag i en kurva och rullade med bilen inte mindre än 17 gånger (se videon).

Om två och en halv vecka startar VM-rallyt i Argentina och då gäller det att ha hjärnan nollställt igen och framför allt att tro på sin prestationsförmåga till 100 procent. Det är mycket arbete som väntar de närmaste dagarna. Men jag måste erkänna att just i Jari-Mattis fall är jag i första hand bara otroligt glad och lättad att han överlevde olyckan och det till och med utan skador. Fina resultat i all ära men det finns viktigare saker!

2 kommentarer:

Lilla My sa...

Hej.
Här var det många långa minuter framför tv innan vi hörde att J-M och Miikka var oskadda. Tala om änglavakt... och en bra bil förstås!
Hoppas nu bara att uppladdningen inför Argentina går bra. You have your work cut out for you!

Christoph Treier sa...

Du har helt rätt, både J-M och Miikka hade änglavakt. Man blir återigen medveten om hur farlig rallysporten kan vara.
Nu blir det full fokus på Argentina rallyt och ett toppresultat där.