söndag 30 maj 2010

Tränarskolning


Igår höll jag en ledarskapsskolning för fotbollstränare. Merparten av deltagarna var juniortränare men det fanns också tränare med som ansvarar för seniorlag. Vill skriva här om tre av punkterna jag tog upp i mitt föredrag.
Håll dig som tränare (framför allt när du jobbar med barn och ungdomar) alltid till taxiprincip. Det innebär att man instruerar genom att säga vad man förväntar sig att spelarna skall göra. De allra flesta tränare instruerar nämligen genom att säga vad spelarna INTE ska göra. Att ge negativa instruktioner är ungefär lika meningsfullt som att säga till en taxiförare vart man inte vill.
Var medveten om vilken mission du har som tränare. När du ledar en träning ska du koncentrera dig på tre punkter:
1) Att bekräfta allt önskvärt beteende av spelarna.
2) Att korrigera misstag och fel
3) Att kritisera allt oönskat beteende av spelarna
Det innebär alltså att kritik är på sin plats när en spelare uppträder okorrekt mot domaren eller andra spelare, gör en spelare däremot ett tekniskt eller taktiskt misstag så skall det enbart korrigeras.
Det finns spelare som är väldigt nervösa inför en match men sen finns nästan alltid också spelare som är för lugna inför en match. Det kunde därför vara en idé att anpassa uppvärmningen till spelarnas spänningsgrad för att ha hela laget i det optimala prestationstillståndet när matchen börjar. Det kan man åstadkomma genom att dela upp laget i två grupper för uppvärmningen. Ledaren som värmer upp den ”nervösa gruppen” ger sina instruktioner och förklaringar på ett mycket lugnt sätt och ser också till att välja främst lugna övningar (det betyder inte att dem inte kan vara ansträngande och svettiga). Den ”lugna gruppen” instrueras på ett peppande och pådrivande sätt och det väljas en hel del explosiva övningar.
Jag tog upp flera andra punkter men jag ville med detta inlägg ge ett litet inblick i vad man allt kan diskutera om vid en tränarskolning.

Inga kommentarer: