söndag 24 oktober 2010

Tack och Adjö Lappfors!


Jag har fått intrycket att man har tappat verklighetsuppfattningen i Lappfors. Man har blivit av med posten, banken, skolan och bybutiken men tror fortfarande att man kan locka folk att flytta hit. Jag är den första som förespråkar att man ska tänka positivt men det är stor skillnad mellan att vara realist eller en drömmare. Drömmare blir oftast loosers. Och det är precis det som vår by är på väg att bli. Politikerna är visserligen beredda att en gång till se över behovet för att bygga en ny skola i slutet av 2011. Men tills dess måste lappforsborna kunna bevisa att elevunderlaget kommer att vara tillräckligt stort för en egen skola. För det första innebär begreppet ”tillräckligt stort” att politikerna har ryggen fri att kräva lite större elevunderlag än vad byborna kommer fram till och för det andra trivs våra elever från Lappfors så pass bra i Bäckby skolan att de gärna vill fortsätta att gå där i skolan tillsammans med deras nyvunna vänner. Skolfrågan är alltså i praktiken löst. Vi vuxna måste lyssna på barnen och då är det bara att konstatera att Bäckby skolan är på alla sätt det bästa alternativet.
Byarådet försökte bidra till en inflyttning till Lappfors genom att planera och bygga ett radhus i Lappfors som slutade med att byn delades i två grupper. Dessutom kunde de inte veta när de började planera radhuset att Lappfors också blir av med sin bybutik till den 30 oktober i år. Vilken barnfamilj vill flytta till en by som man inte ens kan handla mat, som barnen måste gå i en skola som ligger över 15 km borta och som det inte längre finns en samlingsplats för byborna? Det gäller att vara realistisk!Det finns absolut ingenting som talar för att flytta till Lappfors i nuläget men desto fler orsaker att flytta bort härifrån eftersom det bara är en tidsfråga tills också daghemmet försvinner från byn.
Det vore lätt nu att skylla allt på kommunen men ingenting kunde vara mera orättvist. Om någon nämligen har kämpat för att hålla Lappfors kvar som ett levande landsbygd så är det Pedersöre kommunens tjänstemän med Jan-Erik Back, Rolf Sundqvist och Katta Svenfelt i spetsen. De hade lagt ner en otrolig arbetsinsats för att ”rädda” Lappfors. Det ingick i planerna bland annat att bygga ut skidstugan. Därmed skulle man skapat en naturlig samlingsplats för byborna och dessutom gjort det möjligt att lappfors kunde ha etablerat sig som ett performance center. Det skulle inneburit 4-6 nya arbetsplatser som högst sannolikt skulle ha gått hand i hand med inflyttning av nya barnfamiljer. Tyvärr kunde vissa politiker inte ens uttala ordet performance center och andra var så insatt i ärendet att de trodde att Lappfors vill börja konkurera med Kuortane eller Vuokatti. I verkligheten var det frågan om att rikta in sig på en liten nisch som ingen annanstans finns i Finland. Det tåget har tyvärr också gått. Är man realist och ser hur framtiden ser ut för Lappfors så finns det bara en slutsats: Tack och Adjö Lappfors!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Rätt åt er!!!!!!

Andreas sa...

Flytta till Jeppis :)

Christoph Treier sa...

Till anonym:
Jag har visserligen ingen aning varför du tycker att det är rätt åt Lappfors.Men du har säkert din orsak att tycka så.
Din kommentar säger betydligt mera om dig själv än om Lappfors!

Christoph Treier sa...

Jo Andreas, idén är bra. Men det finns också andra alternativ.