fredag 10 oktober 2008

Det här är min tallrik


Jag höll idag en föreläsning till rubriken ”Det här är min tallrik”. Det var Boris Björklund som arbetar som verksamhetsledare hos den Finlandsvenska Socialarbetar Förbundet som beställde föreläsningen för FSSF’s kongress i Åbo den 9-10 oktober. Jag hade fria händer i hur jag ville utforma innehållet, huvudsaken var att föreläsningen berör revirtänkandet i största allmänhet. Ju mera jag arbetade med ämnet ju mera realiserade jag att det är ett otroligt stort ämnesområde. Jag är nöjd hur föreläsningen gick men samtidigt ser jag att det finns en enorm potential för att kunna utveckla föreläsningen till något alldeles extra. Pratade lite med Göte Winé om vi kunde utveckla det till ett ”dubbel” (som i tennis), d.v.s. att vi tillsammans presenterar, förklarar och analyserar revirtänkandet och revirbeteendet. Här några punkter som passar in i ”Det här är min tallrik”: - djurens revirbeteende; - människans personliga revir (avstånd vi håller till varandra); - val av en plats i restaurangen; - badrummet som (kvinnans)revir; - revir”krig” på matbordet (härifrån kommer föreläsningens rubrik); - öppna kontorslandskap; - vd gör intrång i sekreterarens revir; - kylskåpet sprider otrygghet.
Men föreläsningen går djupare än så. Vi tar upp samarbetsproblem, konflikter och kriser på arbetsplatsen som beror just på revirtänkandet. Vi nöjar oss förstås inte med att "bara" lyfta fram problem utan vi ger också konkreta råd och tipps för att kunna förebygga resp. åtgärda oönskade effekter av revirbetendet.
Jag kan redan nu lova att det blir en föreläsning som ALLA kommer att ha stor nytta av.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag känner mig igen i det du skriver. Vi är i början av en organisationsförändring. Flera organisationer skall slås ihop. Alla tänker nu mest på att försvara sitt eget revir. Det för med sig massor med otrevligheter. Vad kunde man göra för att undvika all irritation som uppstår? Hur skulle du agera?

Christoph Treier sa...

Fusioner är aldrig omtyckta bland personalen och orsaken ligger i människornas revirtänkande. Alla ser sina revir hotade. Jag har gjort goda erfarenheter med så kallade målseminarier. Alla ska få vara med och kunna påverka deras arbetssituation. Är nämligen alla överens om vilken roll man har i den nya organisation, är risken betydligt mindre att man gör övertramp i det andras revir. En annan avgörande faktor är att man känner sig delaktig i processen tack vare man får vara med och diskutera. Annat skulle det vara om en ledningsgrupp eller styrelse skulle komma med förslag och riktlinjer. Satsa alltså gärna en hel dag på att alla samlas och diskuterar fram sina roller i den nya organisationen. Lycka till!