Jag höll i måndags en föreläsning i St. Olofsskolan i Åbo om ”Rätten till en sund barndom”. Efteråt blev det en paneldiskussion under ledningen av Frida Pihlajaniemi med de följande deltagare: Christel von Frenckell-Ramberg, (ordförande för förbundet Hem och skola), Lars Nyberg, ordförande för Hem och skola i Åbo, Stina Forsberg, M-klubben och Janne Engblom, förälder och fotbollstränare. Det kom många intressanta frågor från åhörarna och man skulle gärna haft mera tid till förfogande för att utveckla vissa svar ytterligare. Bland annat kom det en fråga om hur man ska förhålla sig som förälder när ens barn klagar över att de har långtråkigt.
Många föräldrar känner att de borde hitta på något för att sysselsätta barnen eller åtminstone ge dem några idéer för möjliga aktiviteter. Men föräldrarnas oro är helt obefogad. Det finns nämligen några positiva aspekter med när barn då och då har långtråkig. Barnets fantasi aktiveras främst under tiden av inaktivitet. Hjärnan har lugn och ro för att utveckla nya tankar. Utöver det motiveras barnet till att ta ansvar. När barnet har långtråkigt kan nervsystemet samla nya krafter och på sikt utvecklas barnets lust att upptäcka nya saker. Barn som alltid stimuleras och sysselsätts av vuxna ges ingen möjlighet att utveckla en mognad i att kunna klara av att ha långtråkig utan råd och hjälp av föräldrarna eller andra vuxna.
Föräldrar behöver alltså inte ha dåligt samvete när de förhåller sig passivt när deras barn klagar över att de har långtråkigt. Du gör ditt barn med andra ord ingen tjänst genom att ge förslag på vad barnet kunde hitta på.
onsdag 14 oktober 2009
Att ha långtråkigt...
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Det är hälsosamt att ha långtråkigt. Det är just då som kreativiteten väcks, då man måste hitta på någonting eget att göra, då man skapar som allra bäst. Även den kloka Astrid Lindgren poängterade det många gånger.
Skicka en kommentar