lördag 24 maj 2008

Projekt PERSPEKTIV – ”Bygg en bro”


Långtidsarbetslösa mår dåligt och deras självförtroende och självkänsla är oftast nära nollpunkten. Dessutom är de en stor börda för kommunerna. Socialnämnderna betalar varje månad utkomststöd och många politiker har intrycket att socialbidragsmottagaren bara blir latare och latare. Visst kan det bli till en bekväm vana för den långtidsarbetslösa att visa upp sig en gång i månaden på kommunens socialkansli för att kunna motta bidraget. Men det är endast ytterst få undantag bland socialbidragsmottagare som tycker om denna livssituation.
Socialnämnden i den åländska kommunen Sund med Göte Winé i spetsen har för ett år sedan vågat tänka i nya banor och gå nya vägar. Man hade ambitionen att bygga en bro mellan utkomststödtagarna och näringslivet. Efter många diskussioner mellan Göte och mig växte projektet PERSPEKTIV fram. Projektet innebär att jag arbetar under en inledningsperiod med kommunens långtidsarbetslösa i funktion av deras personliga coach.

”Jag hade ingen aning om att jag kan klara
av det. Jag mår så mycket bättre nu”
(deltagare i PERSPEKTIV)

Under våra träffar diskuterar vi allt som berör klientens livssituation och gemensamt lägger vi sen upp en handlingsplan. Det tar tid att göra eftersom tilltron i sig själv hos de arbetslösa oftast har försvunnit helt under tiden eller så är det precis tvärtom att de har en mycket felaktig självbild och tycker att endast ett vd-jobb duger åt dem. Jag arbetar därför med självbildsanalyser, övningar för självförtroendet och självkänslan, målbilder och motivation, vid behov ingår också kommunikationsträning och skolning i social kompetens.
Projektet PERSPEKTIV har redan väckt stort intresse i andra kommuner i Finland och mycket tyder på att Sunds kommun blir en föregångare för många andra kommuner hur man kan bygga en bro mellan långtidsarbetslösa och näringslivet och därmed integrera dem på ett nytt och modernt sätt i arbetslivet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intresant projekt det där och ett nytt tankesätt. Mycket intressant.

Christoph Treier sa...

Tack. Projektet väckar faktiskt uppmärksamhet. Fick bland annat en inbjudan att föreläsa om PERSPEKTIV vid en kongress för socialarbetare i Åbo i höst.