söndag 7 september 2008
Barndagvårdspersonalens arbete borde uppskattas mycket mera
Igår lördag hade barndagvårdspersonalen från Nykarleby, Kronoby, Pedersöre, Jakobstad och Larsmo en gemensam fortbildningsdag i Jakobstad. Jag hade den stora äran att få föreläsa för dem. Jag kan avslöja att det var en mäktig upplevelse att stå på scenen i Optimas festsal och över 400 kvinnor som sitter i två timmar tysta och lyssnar på en. Vilken man skulle inte drömma om att uppleva det någon gång? Föreläsningen behandlad ämnen som motivation, attityd till motgångar, konflikter, stress, självförtroende, självkänsla och kommunikation. När jag förberedde mig blev jag ytterligare en gång medveten om vilka enorma förväntningar och krav barndagvårdspersonalen har att bära på sina axlar. Du förväntas att kunna allt som har med barn att göra, du ska vara stresstålig, du ska kunna avgöra hur och framför allt när man sätter gränserna, du måste vara bra på att kommunicera både med barn och vuxna (föräldrarna är inte alltid så lätt att ha att göras med) och inte minst ska du vara en vuxen som mår bra i sig själv och som därmed kan förmedla en positiv livsattityd. Listan kunde förlängas ytterligare med många punkter. Alla säger att man uppskattar barndagvårdspersonalens arbete men tyvärr syns det inte i deras löner. Jag kan inte låta bli att provocera lite: En dagmamma resp. dagistant (redan i själva ordet ”dagistant” ser man hur högt man värderar dem) tar hand om det värdefullaste vi har, nämligen våra barn. Hur kommer det sig att bankdirektörer som ”bara” tar hand om våra pengar har mångdubbelt högre löner och har ett helt annat status i samhället än just en dagmamma eller dagistant?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Tack för en bra föreläsning! Jag har länge försökt leva efter "du får vad du tänker", dvs tänker du positivt så blir det positivt och tänker du negativt så blir det negativt. Jfr det du sa om att gå på hal is. Då faller man säkert om man säger "jag halkar inte". Hjärnan hör inte ordet inte! :)
Undrar om du läst boken The Secret? Den behandlar just detta, eller The law of attraction. Det har också gjorts en film om The Secret, hur folk praktiserar tankens kraft i det verkliga livet. Men i den boken pratar man om att universum hör det du önskar (=tänker), Jätteintressant!
Jag hade förmånen att lyssna till dig 2 ggr senaste vecka. Första gången var på Jakobstads gymnasiums föräldramöte. Du beskrev självkänslan och självförtroendet så bra och lättfattligt med hjälp av exempel. Detta kommer jag att berätta om på vårt föräldramöte på dagis om några dagar. Det är väldigt viktigt att vi får småbarnsföräldrarna att förstå vikten av bra självkänsla redan för deras små pojkar och flickor!
Ha en bra vecka! Hoppas jag får höra dig igen nångång!
Nu länkar jag till dig. (har egen blogg på Bloggen.fi) H. "Lisa på Hhg"
Hej Elisabeth,
Tack för din kommentar. Hoppas du inte fick en överdos av mig om du behövde lyssna två gånger under en och samma vecka. Jag har läst boken "The Secret" och jag håller med dig att den är väldigt intressant och har mycket att ge för var och en. Det enda kapitlet som hon borde ha lämnat bort är det om pengarna. När man läser boken får man lätt intrycket att man enkelt kan bli rik. Men (tyvärr) är det inte sätt som att bara ändra sina tankar och i stället för räckningar börjar jag förställa mig att folk börjar betala in pengar på mitt konto. Men förutom detta kapitel är det en suverän bra bok!
Lycka till med föräldrarmötet.
Hej Christoph!
Tack för ett fint inlägg! Igen!
Du om någon vet att det här är ett ämne som berör mitt hjärta alldeles särskilt mycket. Barnets allra första år är livets bas för resten av livet; det är under de första tre-fyra åren i en människas liv som basen för fortsättningen av livet gestaltas.
Och just därför är den delen av livet av oerhört stor vikt. Det är dyrgripar som barndagvårdspersonalen omhändertar och öppnar sina famnar för.
Statusen är nästan lika med noll,man talar ju gärna om sandlådementalitet med ironiskt tonfall. Barn och hushåll räknas inte på samma sätt som t.ex. den bankdirektör du själv tog som exempel. Osökt tänker jag på en kollega från förr som gärna berättade en liten vits om lejonet som kom in på ett stort kontor en natt och åt upp den ena direktören efter den andra under dagtid,utan att det märktes.Man saknade dem inte alls.Men sedan slank en städerska in i gapet på lejonet och då blev det ett ramaskri.Hennes arbete hade varit så viktigt att när det blev ogjort så saknades hon verkligen. Kanske det exemplet är en aning utsökt i sammanhanget, men visar ändå litet av vad som skulle kunna hända om ingen tog hand om våra allra käraste små i samhället. De gör en jätteinsats Status och lön för deras insats i samhället borde vara en självklar sak att höja till skyarna.
Hej Karin,
jo nog är det märkligt att man inte värdesätter arbetet med barn mera än man gör. Men din berättelse om lejonet visar på ett skämtsamt sätt hur svårt vi människor har att uppskatta det väsentliga. Skulle man nu börja filosofera lite så kommer man ganska snabbt på hur lite vi uppskattar vår hälsa. Först när vi bli sjuk börjar vi värdesätta den. Nog är vi konstiga varelser...
Skicka en kommentar