tisdag 15 december 2009

Tipps för att klara av julstressen


Det finns ett gammalt tyskt ordspråk: ”Julen har varit tiden för eftertanke och lugn tills någon har kommit på idén att det behövs julklappar för en riktig jul”. Jag tror den människa som kom på idén att det behövs julklappar visste inte vad hon ställde till med. Redan i veckor upplever man hur människorna bara blir mer och mer stressade med varje dag som julen kommer närmare. Man ska hinna handla julklappar, delta i ett x-antal julfester, skriva julkort, det ska bakas, julstädas, pyntas och så förväntas det att alla ser glada ut. Man behöver nog vara en riktig superkvinna resp. superman för att inte vara helt utmattad på julaftonen.
Ännu är det inte för sent för att förebygga julstressen. Här följer några praktiska tipps:
Diskutera med de andra familjemedlemmarna om förväntningarna de har på julen. Stress baserar nämligen till största delen på förväntningar som sen inte stämmer överens med verkligheten.
Var beredd att kompromissa och visa respekt för hur dina nära och kära vill fira en stressfri jul. Det är för sent att diskutera sånt på själva julafton, då är de flesta redan slut med sina nerver.
När det gäller julklapparna så lönar det sig att fundera hemma över vad man vill köpa till vem. Kreativiteten infinner sig nog snarare på en lugn vinterpromenad i naturen än i ett fullsmockat inköpscenter.
Angående julstädandet: Ställ dig självkritiskt frågan om juldagarna blir lyckligare när du har nystädade köksskåp. Har personligen svårt att se ett direkt samband mellan dessa två saker ;-)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Visst blir man lyckligare med nystädade köksskåp.
Att resten av huset har råkat ut för en tornado inom en timme efter stortstädningen gör att man kan glädjas åt att i alla fall köksskpåen är städade, och man vet att de inte behöver städas förrän nästa jul
Nypontorpets värdinna

Anonym sa...

Bättre att städa efter jul eller ännu bättre, efter nyår, då allt ändå måste städas en gång till!